ul. Nowy Świat 58A, Warszawa
tel. 22 826 45 02 // 22 826 23 10

Niedokrwistość przyczyny i leczenie

Niedokrwistość przyczyny i leczenie

Niedokrwistość to stan, w którym organizm nie ma wystarczającej liczby czerwonych krwinek lub ilości hemoglobiny, co prowadzi do zmniejszenia zdolności krwi do przenoszenia tlenu. W przypadku podejrzenia niedokrwistości zawsze ważne jest skonsultowanie się z lekarzem w celu przeprowadzenia odpowiednich badań diagnostycznych i ustalenia przyczyn oraz odpowiedniego planu leczenia. Samo leczenie objawowe może nie rozwiązać problemu, jeśli nie zostaną zidentyfikowane i skorygowane podstawowe przyczyny niedokrwistości.

Można wymienić 6 głównych przyczyn niedokrwistości:

  1. Najczęstsza przyczyna niedokrwistości jest niedobór żelaza w organizmie. Może on wynikać z niedostatecznego spożycia żelaza w diecie, problemów z jego wchłanianiem w przewodzie pokarmowym, utraty krwi (np. w wyniku krwawienia menstruacyjnego u kobiet, krwawienia z przewodu pokarmowego w czasie powikłań po Helicobacter pylori, itp.) czy też chronicznych chorób zapalnych. Niedobór żelaza pojawia się także często u kobiet w ciąży.
  2. Innym problemem związanym z niedoborami w organizmie są niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego. Te niedobory najczęściej są wynikiem niewłaściwej diety, problemów z wchłanianiem tych witamin w przewodzie pokarmowym, czy też zespołów chorobowych takich jak niedokrwistość Addisona-Biermera.
  3. Niedokrwistość może być spowodowana różnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak przewlekła choroba nerek, choroby zapalne jelit, reumatoidalne zapalenie stawów czy też nowotwory.
  4. Inną przyczyną niedokrwistości są choroby genetyczne. Do niedokrwistości mogą doprowadzić np. niektóre rzadkie choroby genetyczne, takie jak talasemia czy sferocytoza.
  5. Zaburzenia wchłaniania składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, takie jak celiakia, mogą prowadzić do niedokrwistości. Są one najczęściej wynikiem chorób przewodu pokarmowego, począwszy od problemów z jelitami a kończąc na problemach z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych

Related Tags